Kleinschalig wonen in De Dennen Archief

Sinds afgelopen oktober is De Dennen gestart met kleinschalig wonen. Dit was uiteraard wel even wennen voor de bewoners en de medewerkers, maar inmiddels heeft iedereen zijn draai gevonden. We praten hierover met EVV´er Corrie du Chatenier.

Wat is er precies veranderd?
“Voorheen was De Dennen opgedeeld in drie huiskamers, mijn collega´s en ik werkten hierbij op de gehele afdeling. Sinds oktober is er een oude verenigingsruimte bij De Dennen getrokken, waardoor we in deze ruimte een vierde woonkamer konden realiseren. De bewoners én de verzorgenden zijn nu opgesplitst over de 4 woonkamers; één woongroep van 7 bewoners en drie van 6 bewoners. In iedere groep start in de ochtend een vaste verzorgende en is er hiernaast ook een Woonondersteuner aanwezig. Deze woonondersteuners zijn ook onmisbaar, het zijn vaste gezichten voor de bewoners en zij helpen in de ochtend, zetten koffie voor de bewoners en zorgen voor ondersteuning. En natuurlijk helpen we elkaar als iemand ergens hulp nodig heeft, maar verder heb je echt je eigen huishouden!”

Hoe ziet dit huishouden eruit?
“Eigenlijk zoveel mogelijk net als thuis. De was werd bijvoorbeeld voorheen in de wasserette gedaan, maar nu wassen en strijken we in de woning of familie doet dit zelf, net wat ze willen. Dit was wel even wennen, sommige collega´s waren bang dat ze hierdoor bijvoorbeeld minder tijd zouden hebben voor de bewoners. Maar inmiddels zijn we eraan gewend en gaat het soms ook ongemerkt. We hebben bijvoorbeeld een rooster voor de was, maar als je ziet dat hij tussendoor vol is, stop je hem ook even in de machine. En het is ook iets waar we de bewoners bij betrekken, veel bewoners vinden het ook fijn om mee te helpen bij de was. Laatst was ik een keer broeken aan het persen en toen riep een bewoonster “Wat leuk, dat moest ik vroeger ook!”.

Hoe bevalt het?
“Heel goed, het kleinschalige karakter zorgt voor minder prikkels voor de bewoners en meer rust in de woning. De vaste gezichten zijn ook heel belangrijk. Er is één bewoner het soms te rustig vindt, dan wandelt hij gewoon even ´naar de buren´, mooi om te zien. Natuurlijk waren er in het begin wel wat kinderziektes, maar door hierover in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen los je dit samen op. We merken ook dat er meer toezicht en gezelligheid in de woningen is, we hebben soms tijd voor een spelletje. Extra gezelligheid proberen we ook voor elkaar te krijgen door sponsors te regelen. Zo heeft een collega woonondersteuner het voor elkaar gekregen om via Banketbakkerij Tetteroo voor de bewoners 80 oliebollen te krijgen. De bakker heeft goede ervaringen met Johanneshove en wilde dit graag voor ons doen. Geweldig toch? Ook wordt er op dit moment nog gekeken naar nieuwe kookplaten, zodat we straks ook kunnen gaan koken in de woonkamers. Ik vind het in ieder geval heerlijk om op deze manier te werken!”