Discussietafels symposium 2023

1.Samen maar niet hetzelfde - Bekwaam is Bevoegd

De vergrijzing in Nederland en de ontgroening van het bestaande personeel zal de komende jaren steeds groter worden. De aanwas is bij zorgopleidingen tegelijkertijd minder groot. Om alsnog voldoende kwaliteit van zorg te kunnen bieden, zullen we de zorg anders moeten gaan organiseren maar het vraagt ook om een verbreding van het werven en hierin buiten de gebaande paden te denken. Door bijvoorbeeld werknemers aan te nemen die niet van oorsprong uit de zorg komen. De uitdaging is om deze groep mensen zo te trainen dat zij als bekwaam personeel kunnen worden ingezet. Welke kansen en gevaren zie jij bij deze ontwikkeling?

2. Kijken door andermans ogen - De hololens binnen de GRZ

Bij deze tafel kun je kennis maken met de Hololens. De Hololens wordt gebruikt bij het trainen en opleiden van leerlingen of medewerkers. Daarnaast gebruiken wij de Hololens ook om op afstand wondcontroles uit te voeren samen met de wondverpleegkundige van het ziekenhuis. Ook wordt de bril ingezet door verpleegkundigen op de afdeling om in de avond, nacht en weekenden het WAN hoofd of een arts op afstand een cliënt te beoordelen. Wat kunnen we nog meer met deze e-Health methode volgens jou?

3. Samen de klus klaren - Interprofessioneel samenwerken

Binnen de GRZ  is er altijd sprake van samenwerking is tussen verschillende disciplines. Variatie zit bijvoorbeeld in de intensiteit van samenwerking (stem je alleen af of werk je samen in één plan), het soort samenwerkingspartners (bijvoorbeeld: werk je samen met verschillende disciplines binnen een domein of juist over domeinen heen, of alleen met professionals van andere disciplines of ook met burgers) of het niveau (rondom een enkele cliënt of in netwerk van partners rondom een vraagstuk op collectief niveau). Binnen Naarderheem willen we interprofessioneel samenwerken stimuleren en zijn hierin al stappen gezet. Samen met jullie willen we brainstormen waar de behoeftes liggen rondom interprofessioneel samenwerken.

4. Alle perspectieven samen - Uitkomsten van het onderzoek naar de kwaliteit van de geriatrische revalidatie

Weet jij eigenlijk wat de revalidant verstaat onder kwaliteit van geriatrische revalidatie? Vaak richten we ons op ligduur, optimaal herstel en terugkeer naar huis, maar zijn dit ook de punten die de revalidant belangrijk vindt? En hoe ervaart de mantelzorger dit? Maar ook hoe kijken zorgprofessionals hier tegenaan? Aan de hand van ervaringen uit de interviews die voor dit onderzoek zijn gehouden gaan we tijdens deze sessie in gesprek. Hoe voegen we deze 3 perspectieven samen tot revalidatie van zo hoog mogelijke kwaliteit?

5. Op afstand maar toch samen – Inzet van de Compaan binnen de GRZ

Tijdens deze discussietafel wordt gediscussieerd over het gebruik van de Compaan tijdens de klinische en ambulante fase. Wat zijn de voor- en nadelen van de Compaan? Welke functies moet de Compaan hebben om de GR te ondersteunen? Is er een verschil in functies en gebruik van de Compaan tijdens de klinische en ambulante fase? Welke mogelijkheden zou de Compaan nog meer kunnen hebben om de revalidatie te verbeteren/ondersteunen?

6. Gezamenlijk aan tafel – Participatietafel als methode voor cliënten inspraak

In Naarderheem gaan we ongeveer eens in de 6 weken met cliënten om tafel om van hen te horen wat ze goed vinden gaan in Naarderheem en wat beter zou kunnen. We verzamelen we complimenten, wensen en adviezen, die we noteren op speciale kaarten. Complimentenkaarten worden na afloop uitgedeeld aan de betreffende disciplines. Ook de kaarten met wensen en adviezen worden doorgegeven aan diegene in de organisatie die hier verantwoordelijk voor is. Het is de bedoeling dat deze persoon na verloop van tijd laat weten wat het resultaat is. In de praktijk blijkt het best lastig om daadwerkelijk de resultaten terug te krijgen. Hoe zorg jij ervoor dat  er wel actie wordt ondernemen?

7. Samen rondom de client - Werken in een community

Binnen Naarderheem is er voor de cliënten met de ziekte van Parkinson een goed georganiseerde samenwerkingsketen waarin de eerstelijnszorg, ambulante revalidatie, klinische revalidatie en permanent verblijf vertegenwoordigd zijn. In deze Parkinson-community werken gespecialiseerde behandelaren en specifiek geschoold zorgpersoneel samen met, rondom en voor de cliënt met Parkinson en hun systeem. Doordat cliënten langdurig gevolgd kunnen worden in de keten door hetzelfde behandelteam is de continuïteit van zorg en behandeling geborgd.  We willen deze reeds bestaande Parkinson-community  uitbreiden en community ’s voor andere diagnosegroepen starten. Welke factoren zijn volgens jou (nog meer) noodzakelijk om een community tot een succes te maken?

8. Ook morgen nog op de been - Hoe houd je de balans

Naar verwachting zal de huidige groep zorgverleners in de toekomst zorg bieden aan twee keer zo veel cliënten als nu. Sommigen van ons zullen mogelijkerwijs ook een steeds grotere verantwoordelijkheid voelen en de neiging hebben nog “harder te gaan lopen”. Daarnaast is er in de laatste jaren een toename van complexiteit merkbaar. Onder andere doordat cliënten en hun familie steeds mondiger worden en mensen langer thuis blijven. Dit zijn factoren die ertoe kunnen leiden dat de zelfzorg van de hulpverlener nog meer onder druk komt te staan. Tegelijkertijd vraagt juist de complexe problematiek ook om professionaliteit van de hulpverlener en hoge kwaliteit van zijn/haar werk. Dus laten we kijken: hoe kunnen hulpverleners in de toekomst op een gezonde en professionele manier met moeilijke interacties in hun werk omgaan? Hoe blijf je hulp verlenen en zorg je tegelijkertijd voor jezelf? Hoe vind je (bij moeilijke interacties) de balans tussen zelfzorg en je rol als hulpverlener?

9. Beter een goede buur…. De ontwikkelmethodiek van IMOZ

Meer en anders samenwerken tussen zorgprofessionals uit verschillende zorgdomeinen wordt gezien als belangrijk middel om de zorg toekomstbestendig te houden. Maar hoe doe je dat dan precies, wat betekent het voor de rollen en taken van zorgprofessionals en wat levert het op? In IMOZ ontwikkelden we in pilots met zorgprofessionals uit de eerste lijn, het verpleeghuis en woonzorgcentra samen een ontwikkelmethodiek. Tijdens het symposium vertellen we meer over de eerste opbrengsten en resultaten en vragen we jullie input over hoe we hiermee verder kunnen gaan. 

10. Samenwerken – het regionaal transferpunt

Met de toenemende druk op de zorg is een goede triage en verwijzing naar beschikbare zorg nog belangrijker geworden. In ‘t Gooi zijn wij vorig jaar gestart met een regionaal transferpunt. Een samenwerking tussen Tergooi ziekenhuizen, de VVT en de huisartsen. Samen werken we toe naar een systeem waarbij we voor onze patiënten altijd de juiste (spoed) zorg kunnen inzetten. De eerste stappen zijn gezet. Het RTP wordt tot 20.00 uur ’s avonds bemand door de transferverpleegkundigen van het ziekenhuis. De SO doet de eerste triage, en vervolgens wordt de juiste zorg gezocht door de transferverpleegkundige. Voor een goede en veilige overdracht van gegevens werken we nu met zorgdomein. Hier is ook de capaciteit beschikbaar. De eerste resultaten kunnen nu worden gedeeld, en ook de wensen ten aanzien van de verbeteringen en doorontwikkeling. We nemen je graag mee en horen ook graag jullie tips aan onze discussietafel.