In gesprek met Tjarda Calis, Eerst Verantwoordelijk Verzorgende De Ruyterstraat

Tjarda Calis werkt al 16 jaar bij Vivium en is Inmiddels Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) bij De Ruyterstraat. Wat doet een EVV-er precies en wat maakt haar werk zo leuk? We vragen het Tjarda zelf!

Hoe ben je bij De Ruyterstraat terecht gekomen?

“16 jaar geleden ben ik bij Vivium begonnen als voedingsassistente. Via een interne opleiding ben ik doorgegroeid naar verzorgende-IG en daarna kon ik als verzorgende voor mensen met dementie aan de slag in De Bolder. Uiteindelijk ondersteunde ik daar de Eerst Verantwoordelijke Verzorgende bij veel van haar taken. Toen 6 jaar geleden De Ruyterstraat werd geopend, kreeg ik de kans om daar zelf als EVV-er aan de slag te gaan en dat doe ik nog steeds met heel veel plezier!”

Waar bestaan je werkzaamheden uit?

“Allereerst heb ik natuurlijk mijn verzorgende taken, met ons team zorgen we er samen voor dat de bewoners zich zo prettig mogelijk voelen en de juiste zorg krijgen waar ze dat nodig hebben. Als EVV-er ben ik daarnaast ook het eerste aanspreekpunt voor de bewoners, 1e contactpersonen en collega’s. Ik werk dan ook meestal in de dagdienst, zodat ik voor iedereen goed bereikbaar en aanspreekbaar ben. Ik voer de Zorgleefplan gesprekken en doe de voorbereidingen voor het Multi Disciplinair Overleg (MDO). Tijdens dit overleg zijn vertegenwoordigers van het behandelteam en de verzorging aanwezig. In de middag maken we het vaak gezellig in de woonkamer, drinken we samen een kopje koffie en lezen we de krant met de bewoners, of kijken we een film. Net waar de bewoners op dat moment zin in hebben, of wat ze leuk vinden. Ook doen we dan samen de was en starten we met de voorbereidingen voor het eten. Samen zorgen we voor een huiselijke en gezellige sfeer.”

Wat maakt het werken in De Ruyterstraat zo leuk?

“Omdat ik er meteen vanaf het begin bij betrokken ben geweest, heb ik het zelf helemaal mee kunnen opzetten. We hebben een heel hecht team en doordat het zo kleinschalig is, voelt het echt als ons ‘eigen’ huishouden dat we draaiende houden! Deze kleine setting past heel goed bij mensen die behoefte hebben aan een rustige omgeving, zonder teveel prikkels. Hier wordt dan ook rekening mee gehouden als er nieuwe bewoners komen, zodat zij zich thuis voelen en de woning bij hen past. Zelf werk ik in de artistieke leefstijl, verder hebben we in De Ruyterstraat ook een Gooise en twee huiselijk/Christelijke leefstijlen. We krijgen veel vrijheid om ons werk in te vullen, kennen de bewoners en hun familie heel goed en daardoor zijn de lijnen kort. Dat werkt heel prettig!”

En wat is een nadeel?

“Doordat wij geen eigen diensten in huis hebben, zoals bijvoorbeeld een receptie, of facilitaire ondersteuning, moeten we veel zelf oplossen. Natuurlijk kunnen we altijd een beroep doen op de collega’s in De Bolder, maar in eerste instantie proberen we het zelf te regelen. Dit maakt het soms druk en extra belangrijk om de werkzaamheden goed te plannen, maar samen komen we er vaak wel uit!”