Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)

Bij Vivium Zorggroep kun je diverse beroepsopleidingen volgen. In samenwerking met diverse opleidingscentra bieden wij zorgopleidingen, opleidingen in de horeca en op facilitair gebied aan volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL, leren en werken) op de niveaus 1 t/m 4 (zie overzicht hieronder).

Welke stappen moet je zetten?

Wil je een beroepsopleiding bij Vivium Zorggroep volgen via de BBL, dan moet je eerst solliciteren op een openstaande vacature voor leerling en aangenomen zijn bij Vivium Zorggroep als leerling. Kijk voor het actuele aanbod bij Vacatures.

Ben je als leerling bij Vivium Zorggroep aangenomen, dan kun je daarna ingeschreven worden als leerling bij een ROC (Regionaal Opleidingen Centrum).

Om in aanmerking te komen voor een BBL-opleiding moet je een arbeidscontract hebben van minimaal 24 uur.

Volg je via de BBL een beroepsopleiding bij Vivium Zorggroep, dan ben je zowel leerling als werknemer. Je ontvangt een salaris. Hoeveel, dat hangt af van je leeftijd en het niveau van de opleiding. In de CAO Verpleging en Verzorging staat precies omschreven wat je als leerling verdient. De opleidingskosten worden betaald door Vivium Zorggroep, de lestijd op school wordt doorbetaald (naar rato het aantal arbeidsuren).?

Als BBL-leerling ga je één dag in de week naar school. De meeste ervaring doe je op in het praktijkveld, waarbij je begeleiding krijgt van een studentbegeleider. Een opleidingsadviseur bewaakt  je totale leerproces.

Heb je je diploma behaald, dan kun je soms doorstromen naar een opleiding op hoger niveau of je kunt je deskundigheid op peil houden door cursussen te volgen die een meerwaarde geven aan het niveau dat je al hebt behaald. 

Let op!

De mogelijkheden om als BBL-leerling te solliciteren bij Vivium Zorggroep zijn beperkt.

Kijk voor het actuele aanbod bij Vacatures.

Overzicht BBL-opleidingen bij Vivium Zorggroep

Niveau 2: opleiding meewerkend kok, medewerker facilitaire dienstverlening 

 • Opleidingsduur 2 jaar: 30% theorie en 70% praktijk.
 • Toelatingseisen: VMBO
 • Rekenen- en taal niveau op F1

Niveau 3: opleiding tot verzorgende (IG), assistent horeca of kok  

 • Opleidingsduur: 3 jaar 30% theorie en 70% praktijk.
 • Toelatingseisen: MAVO/VMBO-TL, of HAVO overgang 3>4
 • Rekenen en taalniveau op F1

Niveau 4: opleiding tot verpleegkundige

 • Opleidingsduur 2-3 jaar: 30% theorie, 70% praktijk conform richtlijnen BIG.
 • Toelatingseisen: Verzorgende IG diploma 
 • Mbo-Verpleegkundige voor havisten (versnelde flex-opleiding). Na zes maanden school en een aantal stagedagen kom je in dienst. Op de website van het ROC van Amsterdam vind je alle informatie over dit traject. Aanmelden kan door te solliciteren op werkenbijvivium.nl.

Opleiding facilitaire dienstverlening 

 • Opleidingsduur 2 tot 4 jaar
 • Toelatingseisen: Havo diploma

Meer informatie?

Informeer voor stage mogelijkheden ook bij je decaan, een ROC in de regio of de afdeling stagebegeleiding van je school. 

Natuurlijk kun je voor nadere informatie bij afdeling leren en Ontwikkelen. Zij kunnen je vertellen over de stage mogelijkheden bij Vivium Zorggroep. Neem contact met ons op via opleiden@vivium.nl

Solliciteren naar een stagepaats? Dat kan alleen via het  online sollicitatieformulier