Elske Nitrauw

Van 25 augustus tot 23 oktober 2017 exposeert in de “Heempleingang/de Meent”, de Amersfoortse kunstenares Elske Nitrauw.

Elske-1

Douwe Idema

Elske-2

Elske-3

Elske-4

Elske-5

Achtergrond

Elske zag het levenslicht in Hattem. Na gewoond te hebben in Wageningen, Bennekom en Hilversum, woont zij nu ruim 26 jaar in Amersfoort. Zij werkt al meer dan 10 jaar  met veel inzet en plezier als verpleegkundige in een hospice in Amsterdam Daarvoor is zij werkzaam geweest in de psychiatrie en in ziekenhuizen, waar vooral de ouderenzorg haar interesse had.

Tekenen heeft Elske altijd leuk gevonden. Op lagere schoolleeftijd kreeg zij haar eerste teken- en schilderlessen van kunstschilder Thijs Buit, en won  in de 4e klas (= nu groep 6) een tekenwedstrijd over het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. (Wat was zij trots!) 

In de jaren daarna is er van tekenen weinig terecht gekomen. Er was meer leuks te doen zoals zingen in een koor en volksdansen. En dat steeds tussen de onregelmatige verpleegdiensten door.

Haar penseel heeft Elske 12 jaar geleden echter weer opgepakt en o.a. meegedaan aan een lezerskunstexpositie van het Nederlands Dagblad.

Daarna heeft zij  geëxposeerd in de Ichthuskerk in Berkum, een restaurant in Amersfoort en vorig jaar in een verzorgingshuis in Bilthoven en begin dit jaar in de Hoofdhofkerk en Berkum.

Nadat zij een tijd les heeft gehad in Amersfoort, volgt zij nu lessen aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren, bij John Konijn. Het liefst schildert zij de natuur,  houdt van kleur en contrasten, heel herkenbaar of juist meer abstract, maar dan wel zo dat je er iets in kunt herkennen.

Hoewel bijbelse thema’s  wel steeds haar bijzondere  interesse hebben, is dat in haar schilderwerk - tot nu toe - nog niet veel tot uiting gekomen.

Maar afgelopen jaar heeft zij de thematiek van Goede Vrijdag en Pasen heel herkenbaar op doek vastgelegd.  Dit was niet gemakkelijk, maar wel een uitdaging.

Elske: “Ik ben dankbaar voor mijn van God gekregen gave. Hij geeft veel om van te genieten, Dit te kunnen delen met anderen maakt me blij.”