Uitkomst klanttevredenheidsenquête Archief

Graag delen we de uitkomst van de klanttevredenheidsenquête die u heeft ingevuld en lichten we toe wat we met deze uitkomsten doen. Daarnaast willen we u inlichten over de handtekening onder het cliëntplan.

Klanttevredenheidsmeting 
Twee keer per jaar ontvangt u als de 1e contactpersoon een korte klanttevredenheidsenquête. Hierin worden u vier vragen gesteld:

  • Zou u deze zorgorganisatie aan vrienden en familie aanbevelen?
  • Waar bent u tevreden over?
  • Wat zou u beter willen?
  • In welke woning/afdeling woont uw dierbare?

De vragenlijst wordt automatisch en anoniem verwerkt in het programma ‘Mijn Verbetermeter’. We kunnen niet achterhalen wie wat heeft ingevuld.

De antwoorden die u geeft gebruiken we bij het verbeteren van de kwaliteit. Dit doen we door de antwoorden te delen met de teams, zodat zij deze kunnen bespreken en hiervan kunnen leren en verbeteringen kunnen doorvoeren. Ook worden de uitkomsten besproken met de locatiemanager en wordt gekeken of er op de gehele locatie verbeteringen mogelijk zijn. Tot slot worden de uitkomsten besproken in het managementoverleg, om daar verbeteracties vast te stellen voor alle locaties voor mensen met dementie samen.

We hebben uit de laatste meting de belangrijkste plus- en verbeterpunten onder elkaar gezet:

De belangrijkste punten om te waarderen:

  • vriendelijkheid en betrokken personeel;
  • de persoonlijke zorg en aandacht die gegeven wordt;
  • het kleinschalig wonen;
  • de sfeer op de woning.

 De belangrijkste punten om te verbeteren:

  • meer personeel en minder uitzendkrachten/flexmedewerkers;
  • bewoners meer activiteiten aanbieden/prikkelen in de woning/ de huiskamer, meer 1 op 1 activiteiten, meer naar buiten gaan;
  • de kosten van de activiteiten en verenigingen;
  • schoonmaak.

De antwoorden die zijn gegeven zijn meegenomen in de kwaliteitsplannen voor 2019, waarin is aangegeven hoe het extra budget voor de verpleeghuizen zal worden besteed. Met als belangrijkste speerpunt: meer vaste gezichten op de woning, zodat medewerkers de bewoners kennen.

Er zijn al een aantal stappen genomen om te zorgen voor meer personeel en minder uitzendkrachten/ flexmedewerkers:

Vivium heeft 2 recruiters aangenomen. Zij benaderen actief potentiele werknemers, gaan langs bij scholen en beurzen en zorgen dat Vivium steeds bekender wordt als werkgever. Daarnaast staat Vivium regelmatig in kranten en op internet met verschillende advertenties. Tevens zijn flexmedewerkers gekoppeld aan een locatie, zodat zij bekend worden met de locatie en de bewoners. In eerste instantie wordt altijd eerst geprobeerd om een flexmedewerker in te zetten. Als die er niet is dan wordt er pas om een uitzendkracht gevraagd.

Ook wordt er gewerkt aan meer activiteiten/bezigheid op de woning/ in de huiskamer en meer 1 op 1 activiteiten:

Het Uitbureau biedt nu ook 1 op 1 activiteiten aan. Daarnaast is er, of wordt er nog, een enquête verstuurd naar u. Met deze enquête willen we o.a. achterhalen of het aanbod van activiteiten aansluit bij de vraag. In 2019 wordt het extra kwaliteitsbudget voor de verpleeghuizen gebruikt om meer woonondersteuners aan te trekken en te scholen, zodat zij kunnen helpen bij activiteiten/bezigheid op de woning of afdeling. De medewerkers worden dan ook meegenomen in wat en hoe ze activiteiten/bezigheid kunnen aanbieden in de woning/ huiskamer.

Om ook de schoonmaak weer de benodigde aandacht te geven wordt schoonmaak/huishouding op veel locaties weer los getrokken van de woonondersteuners.

Handtekening vervalt onder cliëntplan 
Per 1 oktober 2018 is de verplichte handtekening onder het cliëntplan landelijk afgeschaft. Ook de zorgverzekeraars hebben aangegeven dat ze de eis van de handtekening onder het cliëntplan laten vallen per 1 januari 2019. Dit betekent dat u als 1e contactpersoon het cliëntplan niet meer hoeft te ondertekenen. Wel zal het cliëntplan en wijzigingen in het cliëntplan altijd met u als 1e contactpersoon worden besproken. Dit wijzigt niet, alleen de verplichte handtekening vervalt.