Bijzonder kunstproject met bewoners in De Stichtse Hof Archief

Afgelopen november is er in De Stichtse Hof een bijzonder kunstproject afgerond. Door twee groepjes bewoners is er gewerkt met diverse materialen en thema’s. Het project is in juni gestart door Caroline Diepstraten en Marjolijn Akkermans. We praten met Caroline over dit bijzondere project.

Afgelopen november is er in De Stichtse Hof een bijzonder kunstproject afgerond. Door twee groepjes bewoners is er gewerkt met diverse materialen en thema’s. Het project is in juni gestart door Caroline Diepstraten en Marjolijn Akkermans. We praten met Caroline over dit bijzondere project.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
“We hadden allebei tot voor kort familie in De Stichtse Hof wonen. Als je vaak langskomt dan merk je dat verschillende bewoners zich bijvoorbeeld verbaal niet meer zo goed kunnen uiten of erg in zichzelf gekeerd zijn. Het leek ons mooi om door middel van kunst en het gebruik van verschillende materialen de zintuigen te prikkelen en zo op een andere manier in contact met bewoners te komen. Dankzij de steun van de Stichting Vrienden van De Stichtse Hof konden wij afgelopen juni starten met ons project.”

Hoe gingen jullie te werk?
“We zijn twee keer met een groep van vier bewoners gestart. Vervolgens werkten we met deze bewoners één op één aan de kunstwerken, in hun eigen woning. We kwamen dan bij hen langs met een mobiel atelier. Op deze manier konden ze in alle rust werken aan hun kunstwerk en werden ze niet afgeleid door andere prikkels. We boden hierbij steeds verschillende thema’s aan. Om de zintuigen te prikkelen maakten we gebruik van verschillende materialen en vormen en bijvoorbeeld ook van dans, beweging en videobeelden.” 

Wat is het resultaat?
“Het waren stuk voor stuk hele bijzondere momenten met de bewoners. We boden bij iedereen hetzelfde aan, maar je merkte vaak al heel snel waar de persoonlijke voorkeur naar uitging. Zo hebben we bijvoorbeeld gewerkt met ‘kinetisch zand’, dat is een soort mengvorm tussen zand en klei. Sommige bewoners vonden dit niet prettig aan hun handen, maar weer anderen maakten hier prachtige kunstwerken van. Ook hebben we bijvoorbeeld gewerkt met draden, tekeningen, aquarellen, houtskool tekeningen, enzovoort. Net waar de bewoner zich bij op zijn of haar gemak voelde!”

Hoe reageerden de bewoners?
“De reacties waren heel erg positief. Heel bijzonder was het bijvoorbeeld dat één mevrouw een zelfportret maakte van kinetisch zand. Ze maakte hierbij een groot gat tussen de ogen en vertelde hierbij; “Er zit eigenlijk een groot gat in mijn hoofd”. Je merkt daardoor echt dat deze samenwerking een andere manier van communiceren is, zo kwam de binnenwereld meer naar buiten en vaak kwamen er herinneringen aan vroeger naar boven. Dit zorgde voor hele speciale en onvergetelijke momenten. We vonden het heel inspirerend om te mogen doen, we hopen dan ook dat we dit project volgend jaar nog een keer kunnen herhalen!”

Nieuwsgierig naar het resultaat?
Op zaterdag 20 januari om 15.00 uur worden de verschillende kunstwerken geëxposeerd in de Erfgooier in De Stichtse Hof. Sommige werken zijn live te bewonderen en bijvoorbeeld van de zandkunstwerken zijn foto’s gemaakt, omdat deze niet bewaard konden worden.
U bent van harte welkom om de expositie te komen bewonderen en ook Caroline Diepstraten en Marjolijn Akkermans zijn deze middag aanwezig om meer over het project te vertellen.