De cijfers

De GRZ van Naarderheem in 2018 kan als volgt worden samengevat: een relatief korte opnameduur door hoge behandelintensiteit, een hoog percentage revalidanten dat kon terugkeren naar huis, een relatief korte ziekenhuis-opnameduur in Tergooi van 'onze' patiënten aldaar en een Eerstelijns Verblijf (ELV) dat bijdroeg aan ‘de juiste zorg op de juiste plek’.

Aantal opnames

In 2018 werden 774 revalidanten opgenomen voor geriatrische revalidatie zorg (GRZ), dat waren er 24 minder dan in 2017. Veruit de meeste van hen  werden verwezen door het ziekenhuis, slechts 3,5% kwam vanuit huis via het assessment door de geriater op de SEH. In de figuur rechts ziet u de ontwikkeling van het aantal sinds 2011. Klik op de figuur om te vergroten.  

Duur opnames

Wij zien in 2018 een gemiddelde opnameduur van 34 dagen; dit cijfer ligt ruim onder het landelijk gemiddelde van 45 dagen (cijfers ActiZ 2015). Meer recente landelijke cijfers zijn helaas nog niet beschikbaar. Uit de monitor van Zilveren Kruis, die loopt van 1 april 2017 t/m 31 maart 2018, blijkt dat de opnameduur in Naarderheem inderdaad veel korter is dan landelijk. Dit geldt voor alle diagnosegroepen. Ook zien wij dat in alle diagnosegroepen een hoge behandelintensiteit wordt geleverd. Wij denken dat dit zeker een bijdrage levert aan sneller ontslag. Intensiteit van behandeling is bewezen effectief ook in de geriatrische revalidatie. Zie: artikel Hylco Bouwstra et al

Revalidatieduur per diagnose

Onze opnameduur is over de laatste jaren vrij constant en fluctueert rond de 35 dagen. In 2018 nam de gemiddelde opnameduur licht toe, waarschijnlijk doordat wij in dat jaar meer amputatie patiënten hebben opgenomen (17 in 2018 versus 4 in 2017). Deze patiënten hebben in het algemeen een langer revalidatietraject nodig om veilig thuis te kunnen zijn. Het zorgpad amputatie is in 2017 gestart, in samenwerking met Merem en Tergooi. De gebundelde expertise in dit zorgpad leidde tot concentratie van zorg voor deze doelgroep in Naarderheem. In 2018 nam ook de opnameduur van de CVA groep toe. Daarentegen is er een daling in de opnameduur van de trauma patiënten. Dit geeft aan dat het zorgpad met de GTU (Tergooi) goed werkt, deze kwetsbare patiënten zijn snel weer thuis na een fractuur.

Ontslagbestemming

In 2018 ging 83% van onze revalidanten terug naar huis. Dat is een percentage, waar wij best trots op zijn. We zien ook dat in 2018 het percentage overige ontslagbestemmingen is gestegen: 7 revalidanten gingen vanuit GRZ naar de Medisch Specialistische Revalidatie (Merem) en 18 revalidanten zijn ‘afgeschaald’ van GRZ naar ELV hoog complex. De reden was dat hun revalidatietraject afgerond werd, maar ontslag naar huis (nog) niet veilig was. De vraag is of dit in de toekomst Respijtzorg moet zijn. Een vraag om uit te zoeken en zo nodig te bespreken met zorgverzekeraar en gemeenten.

Figuur 4 rechts laat ook zien dat het aantal overleden patiënten daalde naar 2% en dat minder patiënten naar het ziekenhuis werden ontslagen (en niet zijn terug gekeerd).

Ketenzorg

In Tergooi ziekenhuizen doen de SO’s van Naarderheem de triage samen met collega’s van Amaris. We doen triage in het ziekenhuis en zo vaak als nodig is, om op die manier terecht GRZ-geïndiceerde patiënten snel te kunnen overnemen. We zien dan ook dat de ziekenhuis-opnameduur van 'onze' patiënten in Tergooi een stuk lager is, dan in de andere ziekenhuizen waar onze revalidanten vandaan komen. Ook nemen wij een deel van de ziekenhuispatiënten op in het ELV hoog complex. Hoewel nog onvoldoende bekend is wat het effect is van deze snelle overname, die gebaseerd is op intensieve triage door specialisten ouderengeneeskunde, is het duidelijk dat de samenwerking in de GRZ-keten sterker wordt.

In onderstaande presentatie leest u meer over wat triage in de GRZ inhoudt. 

Effectiviteit GRZ

Het meten van de kwaliteit van onze GRZ zorg doen we op verschillende manieren. Wij houden de vooruitgang gedurende de opname bij door middel van Barthelscores bij opname en ontslag. Kwaliteits-indicator 2 is de gemiddelde vooruitgang op de BI/opnameduur. In figuur 6 rechts ziet u daar een grafische weergave van. Vergeleken met 2017 lijkt deze indicator te zijn verbeterd voor de doelgroep CVA. Dit zou betekenen dat we hier meer toegevoegde waarde hebben gecreëerd met de revalidatiebehandeling. Het is echter nog niet geheel duidelijk wat deze indicator precies zegt over onze GRZ. Wij willen daar de komende tijd ook verder mee. Welke indicatoren zeggen iets over onze kwaliteit van zorg? Hoe kunnen we dat meten?

In onderstaand artikel leest u de wetenschappelijke onderbouwing van de geschiktheid van de Barthel Index bij het meten van fysiek functioneren bij geriatrische revalidatie.

Actiz verbetermeter

Patiënt tevredenheid meten wij met behulp van de Actiz verbetermeter. Ook in 2018 hebben wij deze afgenomen en hebben 128 patiënten deze ingevuld bij ontslag. De NPS score was hoog, Promoters: 59,5% Passief tevreden: 32,5% Criticasters: 7,9%. Het gemiddelde cijfer dat de revalidant Naarderheem gaf was een 8,4. Iets waar we heel trots op zijn!

ELV hoog complex

In Naarderheem worden ELV hoog complexe patiënten ook op de revalidatie afdelingen opgenomen, omdat deze groep kan  profiteren van het revalidatieklimaat. In 2018 hebben wij 61 patiënten opgenomen met een ELV hoog complexe zorgvraag. Van deze 61 patiënten kwamen er 14 direct vanuit huis, en 36 vanuit het ziekenhuis. Ook kwam een deel vanuit onze eigen GRZ 11 patiënten.

Van de ELV hoog complex patiënten is 61% naar huis ontslagen, 18% is (her) opgenomen in het ziekenhuis, 15% is naar de WLZ uitgestroomd en 6% is overleden. Van de 11 ELV patiënten (18%) die naar het ziekenhuis zijn gegaan is een deel heropgenomen in de GRZ en  uiteindelijk naar huis gegaan. Hier zitten met name patiënten tussen die eerst een langere tijd onbelast hebben moeten verblijven, om daarna voor GRZ te worden geïndiceerd en te gaan revalideren. Het is mooi om zo een opname op maat, met de juiste grondslag te kunnen bieden: de juiste zorg op de juiste plek.

Duurzame GRZ

Vaker ambulant, beweging aan de grenzen.

Naarderheem biedt vooral behandel-intensieve GRZ, waarbij revalidanten na relatief korte tijd weer naar huis kunnen. De nauwe samenwerking met Tergooi ziekenhuizen en Merem maakt het mogelijk om vloeiende ketenzorg aan onze patiënten te bieden. Daarbij zijn wij bezig aan een verbeterslag in de overgang naar de eerstelijnszorg.

Uit de groep van CVA-revalidanten van 2018 volgde 15% een ambulant traject na de revalidatie-opname; van de andere doelgroepen zijn de percentages nog lager. Wij willen daarom samen met huisartsen, behandelaren en thuiszorg werken aan het thuis verder revalideren en aan geheel ambulante revalidatietrajecten. Het vergt de komende tijd onze inspanning om revalidatie-expertise voor deze kwetsbare groep te vergroten en te borgen in de gehele keten Ook zoeken wij, in gesprek met zorgverzekeraars, budgettaire ruimte om dit doel te verwezenlijken. Dat betekent: over de grenzen van de huidige regelgeving heen kijken naar een haalbare financiering en langere termijn inkoopafspraken mogelijk maken. En: meedoen aan pilots, proeftuintjes en experimenteren.

Het realiseren van duurzame vormen van GRZ, die een antwoord zijn op de revalidatiebehoeften van oude of kwetsbare mensen, dat is de uitdaging waar wij voor staan. Wij als expertisecentrum GRZ, gaan die uitdaging samen met onze ketenpartners, regionaal en landelijk graag aan.

Terug naar de overzichtspagina van het jaarverslag