Innovatie en wetenschappelijk onderzoek

HoloLens

In een toekomst waarbij er meer kwetsbare patiënten op meer (kleine) locaties en zelfs thuis zullen wonen en medische zorg van de specialist ouderengeneeskunde nodig hebben, is de inzet van technologie onmisbaar om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen. Om dit te verkennen is Vivium vanuit het SO-GVA (Gooi Vechtstreek en Almere) programma, een regionaal programma waarbinnen specialisten ouderengeneeskunde samenwerken en kennis delen, in 2020 een pilot onder de naam 'anders dokteren' gestart met de HoloLens. Door de Covid is dit in een versnelling geraakt en is de HoloLens ook op de covid-unit binnen Naarderheem ingezet. Zo kon de SO meekijken met de basisarts die de medische zorg op deze afdeling als zaalarts deed. 

Wat is de HoloLens?

De Microsoft HoloLens 2 is een Mixed Reality (MR) apparaat. Met gebruik van de HoloLens 2 worden 3D hologrammen in de echte wereld geplaatst. Deze hologrammen kun je aanraken en vastpakken en interacteren met (objecten) in de omgeving, maar ook met elkaar. Hierdoor ontstaat er interactie tussen de digitale en fysieke wereld. Daarnaast is het mogelijk een (bel)verbinding – ook wel Remote Assist genaamd – op te zetten met een collega op afstand, die vervolgens op een veilige manier mee kan kijken in de omgeving van de HoloLens drager.

Beschrijving knelpunten in de medische zorg – oplossingen met HoloLens

Knelpunt: Op onze locatie Transitorium is niet altijd een basisarts/SO aanwezig. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de WAN-verpleegkundige die werkzaam is op de hoofdlocatie Naarderheem. Het WAN-hoofd mag de locatie niet verlaten in verband met verantwoordelijkheden, zoals BHV. De WAN verpleegkundige moet de hulpvraag van de verzorgende/ verpleegkundige van het Transitorium per telefoon en op afstand oplossen. Dit blijkt in de praktijk lastig en heeft vaak als gevolg een visite van een basisarts/SO.

Oplossing: Met behulp van de HoloLens 2 kan het WAN-hoofd een betere analyse van de situatie maken en de verzorgende op afstand begeleiden. Daarnaast is het mogelijk om ook de basisarts/SO bij te bellen in het gesprek voor extra advies, ondersteuning en/of begeleiding. Hiermee kan een rit van de basisarts/SO worden bespaard.

Knelpunt: Er kan een situatie zijn dat de basisarts op de locatie is en de achterwacht nodig heeft voor supervisie.

Oplossing: Met behulp van de HoloLens kan de SO meekijken en luisteren met de basisarts. Zo kunnen aanwijzingen worden gegeven, bijvoorbeeld bij een handeling als hechten van een wond of plaatsen van een katheter, of kan er door middel van een paar extra ogen een betere inschatting gemaakt worden voor het te volgen beleid (bijvoorbeeld het wel of niet insturen van de patiënt). Hiermee creëren we een betere supervisie situatie, kwaliteit van zorg, en een extra opleidingsmoment voor onze arts-assistenten.

Doelen van de inzet van de HoloLens:

  • Voorkomen van een bezoek van de arts-assistent/SO en/of voorbereiding voor een artsenvisite (doelmatigheid);
  • Betere begeleiding van de verzorgende door de verpleegkundige op de hoofd-locatie waardoor kwaliteit van zorg geborgd is:
  • Meer consulten in minder tijd door de arts-assistent/SO (efficiëntie);
  • Minder reistijd/kosten voor de SO/arts assistent (effectiviteit);
  • Verplaatsingen tussen locaties/organisaties van SO voorkomen (veiligheid);
  • Opleiden, supervisie en begeleiding op afstand door de SO (begeleiden);
  • Opleiden, supervisie en begeleiding op afstand door de WAN/basisarts/SO (begeleiden).

Toekomstwensen

Daarnaast zijn we in 2021 van plan de HoloLens ook in te zetten voor onze patiënten die wondverpleegkundig/specialistisch consult nodig hebben in Tergooi ziekenhuizen. Hierbij gebruikt de praktijkverpleegkundige de HoloLens tijdens de dienst voor complexe wondzorg en kan wondspecialist (Tergooi) op geplande momenten op afstand inbellen.

Hiermee beogen we het:

  • Voorkomen van een bezoek (soms met ambulance) van de patiënt naar het ziekenhuis voor de wondpoli (doelmatigheid);
  • Minder reistijd/kosten voor de patiënt/zorgverzekeraar (effectiviteit);
  • Voorkomen van verplaatsingen tussen organisaties van patiënt (veiligheid);
  • Opleiden, supervisie en begeleiding op afstand door de wondspecialist (begeleiden).

Resultaten tot nu toe:

De eerste stappen zijn gezet met de HoloLens. Er lijkt potentie in te zitten, maar de uitrol en vooral het breder inzetten en opleiden van de zorg en de artsen is nog een uitdaging. We zien voor de toekomst zeker een meerwaarde in de kwaliteit van onze medische en verpleegkundige zorg. In 2021 gaan we verder met het scholen van zoveel mogelijk verzorgenden op de kleine locaties, onze arts-assistenten en SO’s. Ook in het kader van opleiden blijven we de mogelijkheden verkennen.

Publicaties

  • Hoe stel je de patiënt centraal bij geriatrische revalidatie? Specialist ouderengeneeskunde Ewout Smit deed een studie naar het effect van goal setting in de geriatrische revalidatie en ontwikkelde een nieuwe goal setting methode: Patient-Reported Outcome Measure (PROM) om fysiek functioneren te meten in de geriatrische revalidatie vanuit het perspectief van de patiënt, de PROMIS-PF-GR. Deze PROMIS-PF-GR is klinimetrisch getest in de praktijk: met succes. https://link.springer.com/article/10.1007/s11136-020-02506-5 
  • Triage en toegang tijdelijke zorg 2019: Beter Samenwerken Aan De Poort, door Aafke de Groot en Ellen Vreeburg
  • Triage door de specialist ouderengeneeskunde 2020, door Aafke de Groot en Ewout Smit

Egrznet