De cijfers

De GRZ van Naarderheem in 2020 kan als volgt worden samengevat: Een jaar waarin we onder extreme omstandigheden de zorg op een goed niveau hebben uitgevoerd met een team dat ongelooflijk goed heeft samenwerkt. Er zijn veel minder opnames geweest, maar de patiënten die bij ons hebben gerevalideerd deden dit met eenzelfde inzet ,duur, en uitstroom als in de voorgaande jaren. Naarderheem biedt een stabiel excellent product, ook onder hele bijzondere omstandigheden. 

Terug naar het jaarverslag overzicht

Aantal opnames

In 2020 werden 706 revalidanten opgenomen voor geriatrische revalidatie. Dat waren er 70 minder dan in 2019. Veruit de meeste van hen?werden verwezen door het ziekenhuis (93%), 1% kwam via de geriater en 6% kwam rechtsreeks vanuit huis of via de ELV. Er waren patiënten op onze covid-unit die na behandeling aldaar onder de ELV-HC (Covid) op een van onze andere afdeling konden revalideren in de GRZ. Ook hebben wij in 2019 en 2020 onze pilot triagebedden gedraaid, waarbij patiënten opgenomen konden worden op een diagnostiek en observatie bed, een speciaal product in het ELV, en na een periode van gemiddeld 7 dagen een zorgadvies kregen en uitstroomde naar de juiste zorg. Dit was in 50% van de gevallen GRZ. Klik op de figuur om te vergroten. 

Duur opnames

In 2020 was de gemiddelde opnameduur 32 dagen; dit cijfer ligt ruim onder het landelijk gemiddelde van 45 dagen (cijfers ActiZ 2015). Ook als we kijken naar de benchmark gegevens die Zilveren Kruis ons jaarlijks aanlevert, ligt onze opnameduur ruim onder het landelijke gemiddelde. Dit geldt voor alle diagnosegroepen. Ook zien wij dat in alle diagnosegroepen een hoge behandelintensiteit wordt geleverd. 

Revalidatieduur per diagnose

Er lijkt een lichte daling in onze opnameduur zichtbaar. Alleen de diagnosegroep amputaties blijft hierin achter. Verklaarbaar door de vaak complexe behandeling, met wondzorg, prothese (-voorbereidend) traject en vaak woonsituaties die tijd vragen om aanpassingen. Daar zijn we afhankelijk van derden, bijvoorbeeld gemeenten voor woningaanpassingen. Iets dat vaak veel tijd en overleg kost. 

Voor de 'doelgroep overige' is het van belang deze nog verder te differentiëren. Naarderheem heeft een zorgpad COPD in samenwerking met de longartsen en het revalidatiecentrum Merem. Dit is een aparte diagnosegroep met heel eigen aanpak. Ook zijn wij in de regio de expert op het gebied van Parkinson revalidatie. In de keten is er een mooi aanbod van behandeling en advies (van) uit thuis, in de GRZ, en de mogelijkheid tot langdurige opname in een daarvoor speciaal opgezette Parkinson afdeling voor als thuis wonen echt niet meer gaat. 

Ontslagbestemming

In 2020 ging 82% van onze revalidanten terug naar huis. Dat is een percentage, waar wij trots op zijn. 5% werd ingestuurd naar het ziekenhuis, dit percentage lijkt iets toe te nemen. Een verklaring kan wellicht ook gevonden worden in de Covid pandemie, uitgestelde zorg thuis, en complicaties na Covid, maakten dat dit cijfer gestegen is denken wij. Het deel dat naar de langdurige zorg uitstroomde is stabiel, 8%, We zien ook dat in 2020 er minder patiënten naar overig zijn uitgestroomd, er vonden, wegens de COVID, bijna geen overplaatsingen plaats naar de Medisch Specialistische Revalidatie (Merem). In 2020 is 4% van onze revalidanten overleden, dit cijfer lijkt iets hoger dan in 2018 en 2019, maar redelijk gemiddeld over de jaren.

Ketenzorg

In Tergooi ziekenhuizen doen de specialisten ouderengeneeskunde van Naarderheem de triage samen met collega’s van Amaris. In 2020 konden we tijdens de lockdown niet meer fysiek aansluiten bij de MDO’s en de triagemomenten. Intussen is er veel via Skype geregeld en wordt er gekeken of we de live momenten weer op kunnen pakken.  

Als we kijken naar de ligduur van de GRZ-patiënten die naar Naarderheem worden verwezen is deze voor alle diagnose groepen lager dan die van de andere ziekenhuizen. Neurologie en orthopedie zijn erg constant (ligduur neurologie 7,5 dagen, orthopedie 2,8 dagen). Trauma lijkt nog niet stabiel over de afgelopen drie jaar en de keten met GTU kan dus nog verder worden verbeterd. Covid lijkt geen invloed te hebben gehad in de ketenzorg en samenwerking. Wij hebben de aansluiting met elkaar goed weten te behouden! 

Effectiviteit GRZ

We houden de vooruitgang van de revalidatie gedurende de opname bij door middel van Barthelscores bij opname en ontslag. Kwaliteits-indicator 2 is de gemiddelde vooruitgang op de BI/opnameduur. In de grafiek is te zien dat deze redelijk constant is en lijkt te zijn verbeterd voor de doelgroep orthopedie. Hier is door een korte opnameduur de delta Barthel gestegen. Bij de amputaties is deze nog erg wisselend. Dit komt ook door de lage aantallen en daardoor ontstaat een licht vertekend beeld.

Locatie Flevoburen - Zorggroep Almere

Als gevolg van corona is de omzet voor compensatie omzetderving in 2020 flink achtergebleven op voorgaande jaren met 4,4 miljoen t.o.v. 4,7 miljoen in voorgaande jaren.

In 2020 zijn in de geriatrische revalidatie op de locatie Flevoburen 267 nieuwe cliënten voor revalidatie behandeld (303 in 2019). Naast de 267 nieuwe revalidanten in 2020 hebben nog eens 30 cliënten, waarvan de opname al in 2019 plaatsvond, hun revalidatie afgerond.

Van de cliënten die hun revalidatie in 2020 zijn gestart en hebben afgerond ging ruim 83% naar huis terug. Het landelijk gemiddelde ligt onder de 80%. Hiermee doen we het in Flevoburen goed t.o.v. het gemiddelde in Nederland. De gemiddelde ligduur van in 2020 opgenomen revalidanten bedraagt 31 dagen. Het landelijk gemiddelde ligt een stuk hoger dan in Flevoburen.

Naast revalidanten zijn er 22 cliënten met een eerstelijns verblijf complex opgenomen geweest en 42 cliënten met een overbrugging voor de WLZ, al dan niet aansluitend op een revalidatie traject.

Toekomst van de GRZ

In 2020 is Naarderheem gestart met een project e-GRZ net, hierin beogen wij met behulp van beweegsensoren en beeldbellen het thuis revalideren te stimuleren en te zorgen voor een kortere opnameduur en veiligere overgang naar huis,. Het project is ondanks Covid toch van start gegaan. We zullen de resultaten hiervan terugkoppelen eind 2022. De bedoeling is dat we de opnameduur voor een deel van de revalidanten met één week hebben verkort door eerder ontslag naar huis of om zelfs opname helemaal te voorkomen. Streven is om dit bij 30% van onze revalidanten te realiseren. Zo bereiden wij ons voor op de toename van kwetsbare ouderen en hopen we zo op een doelmatige en kwalitatief goede manier multidisciplinaire geriatrische revalidatie te kunnen blijven aanbieden ook in de toekomst. Lees meer over het eGRZnet.

 

Terug naar het jaarverslag overzicht