Toekomstdromen en plannen

Het jaarverslag over 2017 besloten we met 'dromen en plannen voor de toekomst'. Wat is hier, medio 2019, al terecht gekomen? 

Een nieuw gebouw

We dromen al enige tijd van een nieuw gebouw dat een centrum voor kort verblijf en behandeling kan worden. Dit is uiteraard niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Tijdens het symposium van dit jaar besteden we dan ook zowel in de plenaire sessie als tijdens een discussietafel aandacht aan dit thema. Want wat willen en verwachten (toekomstige) cliënten én onze medewerkers? Welke revalidatievragen komen er nog op ons af? Nieuwe zorgvragen, vragen over nieuwe technologische mogelijkheden maar ook nog onbekende uitdagingen als antibiotica resistentie en een veranderende demografie.

Meer regie bij de revalidant

We streven naar zo veel mogelijk regie bij de cliënten over hun revalidatieproces. Hiertoe is in het Transitorium, onze dependance in Tergooi Blaricum, een pilot gestart waarbij de revalidant aanwezig is bij het multidisciplinair overleg

De science practitioner

Het doen van klein en groot onderzoek, en het vertalen van de resultaten naar de dagelijkse praktijk, verdienen continue aandacht en motivatie. We droomden daarom van een science practitioner. Iemand die ons helpt om van onderzoek doen een gewoonte te maken. En iemand die medewerkers helpt om zich voortdurend af te vragen of hetgeen zij doen ook daadwerkelijk het beste is. Inmiddels zijn er twee science practitioners aangesteld in Naarderheem te weten, Margriet Pol (adviseur kwaliteit en beleid) en Ewout Smit (specialist ouderengeneeskunde). 

Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek

Maandag 25 februari 2019 startte Naarderheem met ‘OINC’, de Onderzoek en Innovatie Commissie van Naarderheem. Doelstellingen:

  • Nieuwe kennis opdoen en lopende en mogelijke projecten in kaart brengen, vaststellen welke resultaten hiervan nuttig zijn voor Naarderheem. 
  • Borgen van die waardevolle kennis en resultaten, d.w.z. (beter) opnemen in de structuur van de dagelijkse werkzaamheden.
  • Projecten meer bekendheid geven; actief delen van resultaten en zichtbaar maken waar we mee bezig zijn in voor iedereen duidelijke taal. onderzoek dat is vertaald naar de dagelijkse praktijk. 

Dashboard

De wens was om een digitaal dashboard in te richten waar medewerkers informatie vinden die hen handvatten geeft om zichzelf te organiseren en samen verantwoordelijkheid te nemen. In overleg tussen secretariaat, financiën, zorgmedewerkers en behandelaren is dit dashboard geïmplementeerd. De collega’s op de afdelingen vragen inmiddels pro-actief wanneer het volgende dashboard verschijnt omdat het overzicht en inzicht geeft in de benodigde (personeels)inzet en daarmee ook rust schept.

Nieuwe opleiding tot VIG’er

Het is misschien wel de grootste uitdaging waar Vivium, net als alle andere organisaties voor ouderenzorg, voor staat: ervoor zorgen dat we nu en in de toekomst kunnen blijven beschikken over voldoende gekwalificeerde en toegewijde verzorgenden. De huidige opleiding voor deze beroepsgroep is nogal gedateerd. Daarom werkt Vivium, samen met MBO-college Hilversum, aan een aantrekkelijk nieuw opleidingsconcept dat dit jaar van start gaat: Zorgprofessional+. Deze nieuwe beroepsopleiding voor werken in de ouderenzorg start op 2 september 2019. Op deze pagina lees u meer over de opleiding Zorgprofessional+.