Fases van dementie

Het verloop van dementie kent verschillende fases. Het is meestal een heel geleidelijk proces, waar jaren overheen gaan. Hieronder geven we een korte toelichting op het globale verloop en de kenmerken van de verschillende fasen. Uiteraard verloopt het ziektebeeld niet voor iedereen precies hetzelfde. Dit is afhankelijk van de vorm van dementie  die iemand heeft en hiernaast is natuurlijk niemand hetzelfde, speelt ook levenservaring en karakter een rol.

1. beginstadium dementie

Het begint vaak met een ‘niet pluis gevoel’. Er zijn langzaamaan steeds meer kleine veranderingen merkbaar in iemand zijn gedrag en karakter. Hierdoor wordt iemand onzeker en gespannen. We merken bijvoorbeeld soms ook dat mensen onbewust verhalen verzinnen om ´gaten´ in het geheugen op te vullen. Er is vaak veel twijfel en opstandigheid; “er is niks met me aan de hand, iedereen vergeet toch wel eens iets?”.

2. Vroege fase dementie

Ontkennen gaat niet meer en dit zorgt vaak voor emotionele uitbarstingen en verwarring. Een hele moeilijke periode, waarin de geheugenproblemen ernstiger worden en er meer en meer naar het verleden wordt teruggegrepen. Mensen worden onrustig, het slaapritme raakt verstoord. Ook zijn er steeds meer veranderingen in het karakter merkbaar.

3. Midden fase dementie

Het wordt steeds lastiger om in contact te blijven met de buitenwereld en ook lichamelijk ontstaan er steeds meer klachten. Het is op een gegeven moment vaak niet meer mogelijk om thuis te wonen, waardoor verhuizing naar een verpleeghuis voor mensen met dementie onvermijdelijk wordt.

Lees ook het verhaal van de familie Bosmann, waarin zij openhartig vertellen over hun persoonlijke ervaringen in deze moeilijke periode.

4. Late fase dementie

Men raakt langzaam afgesloten van de buitenwereld en zelfstandig lopen wordt vaak moeilijker. Er ontstaat steeds meer afhankelijkheid van familie, vrijwilligers en zorgmedewerkers.  De zintuigen worden alsmaar belangrijker. Het kan bijvoorbeeld hele mooie momenten opleveren om samen met familie te genieten van muziek, of van een wandeling in de buitenlucht.

U staat er niet alleen voor!

Belangrijk om te weten is dat u er niet alleen voor staat! Bij iedere fase van dementie kan Vivium u hulp en ondersteuning bij dementie bieden.