Robotkatten en -honden Archief

Onlangs ontvingen De Hogeweyk en Oversingel PG robotkatten en -honden. Deze zijn geschonken door Financieel advieskantoor Van Wijngaarden, samen met Nh1816.

De elektronische viervoeters dienen als knuffeldier ­– de kat spint luid en draait zich op zijn rug wanneer ze geaaid wordt – maar ze dienen ook als aanzet tot interactie. Als iemand de kat of hond op schoot heeft gaat hij of zij er waarschijnlijk tegen praten. Of ze praten tegen medebewoners over hun nieuwe huisdier. En zo’n dier is natuurlijk ook een hartstikke leuk gespreksonderwerp wanneer er kinderen of kleinkinderen op bezoek komen.

Inmiddels zijn de ontvangen interactieve honden en katten verdeeld over Oversingel PG en De Hogeweyk. Drosthage en Binnenhof delen een interactieve kat, Rondeel en Achter ‘t Vosje een interactieve hond. In De Hogeweyk is er per buurt een interactieve hond of kat uitgedeeld. De interactieve robotdieren worden in de woning op verschillende manieren ingezet.

Op momenten van onrust kan de kat afleiding en ontspanning bieden, je ziet de rust bij bewoners terugkeren. Je ziet bewoners intens genieten van de interactie tussen zichzelf en de hond of kat. Denk ook bijvoorbeeld aan de bewoner die een heup heeft gebroken en deze nog niet mag belasten, de kat geeft afleiding en ontspanning, met een kat op schoot ga je immers niet staan en zeker niet als dit ‘dier’ je aandacht vraagt door geluid te maken of te bewegen. 

Door de ingebouwde sensoren reageert de hond of kat altijd op de bewoner en doet deze een beroep op de zintuigen en verhoogd zo het gevoel van welbevinden.

Per 1 december wisselen de robotkatten en -honden van woning. De sociaal agogen ondersteunen de collega’s van de woningen om de interactieve kat of hond in te zetten en creatief om te gaan met de interactie die de robot tot stand kan brengen. Na de maand wordt er besproken hoe de bewoners de interactieve hond of kat hebben beleefd, of er behoefte aan was, op welke momenten is deze ingezet etc. 

Danielle, Helpende in de woning, vertelt: “In één woord geweldig! In de middag leg ik de interactieve hond op schoot van een bewoner of gewoon op tafel. Ik zie dan de rust komen. Bewoners worden er gelukkig van, juist omdat de bewoner een reactie krijgt en deze ook terug kan geven, dat maakt het zo mooi. Toen we de hond kregen heb ik gelijk een appje gestuurd naar mijn collega’s: “Dit is Snuffel”, iedereen wist er toen van en we zetten met veel enthousiasme de hond in. Ik weet dat hij na een maand weer naar een ander huisje gaat in ons buurtje maar ik ben nu al bezig om te kijken of wij een eigen ‘woninghond’ kunnen krijgen want het is een groot succes”.

Karen, EVV’er, zegt “Ik ben super positief over de inzet van de robotkat. Op onze woning is een mevrouw dol op de kat, hij ligt altijd bij haar. Vooral op momenten dat ik aan haar zie dat zij onrustig is, dat haar stemming meer geïrriteerd is, geef ik haar de kat op schoot. Eigenlijk is het dan meteen goed en zie ik een glimlach. Mevrouw vertelt ook verhalen over vroeger, dat zij altijd een kat wilde hebben maar er als kind geen kreeg. Ze zegt zelf nu des temeer blij te zijn met deze kat. Mevrouw geniet ervan als de kat geluiden maakt, spint en omdraait. Steeds roept zij mij er dan even bij”. 

De robotkat of hond is ook geschikt om aangeboden te worden als groepsactiviteit gewoon na de koffie. Sociaal agoog Marleen heeft ooit een robotkat in een grote krakende tas op tafel gezet (de belangstelling van bewoners hangt soms af van de introductie). Toen de kat zich omdraaide en geluiden maakte, zagen bewoners de beweging en werd zij hierop geattendeerd. Samen hebben ze voorzichtig in de tas gekeken en zo kwam de kat op tafel.

Als een bewoner steeds contact zoekt met de interactieve kat of hond, adviseert de sociaal agoog om eens na te denken over een interactief robotdier als cadeau voor de feestdagen of een verjaardag. Er is een aantal bewoners die een eigen interactief huisdier hebben, op naam. Die blijven in de eigen woning of op de eigen kamer. 

Natuurlijk komt ook wel eens de vraag of de kat of hond wel echt is. Op dit punt is het belangrijk om niet te liegen, want hij is immers niet echt. Dat wil niet zeggen dat mensen er niet van kunnen genieten en er plezier aan kunnen beleven. Een bewoner zei eens na de uitleg van Marleen “maar hij is wel leuk” en daarmee was de kat welkom in de woning. Het is fantastisch dat deze robotdieren dit tot stand kunnen brengen en dat onze bewoners dat door de gulle gever mogen ervaren. De sociaal agogen ervaren de interactieve robotkat als een prachtig zorghulpmiddel dat de kwaliteit van leven voor de bewoners verbetert. 

Vivium is erg blij met initiatieven als dat van Henk van Wijngaarden en NH1918.