
Beste Lezer,
Op dit moment is de hitte uit de zomer, maar zitten we nog midden in onze vakantie periode met moeilijk op te vullen openstaande diensten. Ondanks een betere verdeling van vakantiedagen opnemen en op tijd zoeken naar invalskrachten en flexwerkers, blijft het een heikel punt van aandacht voor alle verpleeghuizen in Nederland tijdens de zomerperiode.
Ik ben er trots op dat wij zoveel medewerkers hebben die bereid zijn om extra diensten te draaien, vaak even willen (terug)komen om te helpen, dan wel langer te willen blijven. Wij zoeken nog naar een gepaste manier om hen daarvoor te kunnen belonen.
Ondertussen zijn wij bezig om een aantal veranderingen in gang te zetten die gericht zijn op de verbetering van de zorg en aandacht voor onze bewoners.
Ik signaleer dat de verschillende groepen beter zouden kunnen samenwerken: onze medewerkers, de vrijwilligers en de familieleden. Onderlinge gelijkwaardigheid ontbreekt nogal eens, net als goede communicatie. Terwijl dát nu precies de elementen zijn die de zorg kunnen verbeteren.
Ik las laatst deze opvallende omschrijving:
‘’In karikaturen gesproken: de professional ziet de vrijwilliger als een softie met te veel tijd, de vrijwilliger de professional als een routineus typ dat draait op protocollen. Vrijwilligers geven nuttige informatie niet altijd door omdat er toch niets mee wordt gedaan. En de familie wordt nog te vaak ervaren als lastposten met overspannen verwachtingen.’’
Dit komt niet ten goede van onze bewoners.
Alleen door oprechte samenwerking tussen medewerkers, vrijwilligers en familieleden, met ieder hun eigen taken, verantwoordelijkheden en betrokkenheid, kunnen wij goede zorg bieden aan onze bewoners. Op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen, en dus open staan om van elkaar te leren, kunnen wij meer persoonsgerichte zorg, afgestemd op de belangen en behoeften van onze bewoners aanbieden.
En om die wensen en behoeften nog beter in kaart te brengen, te volgen en over te dragen, zullen wij een intensief trainingsprogramma per team opzetten. Wij gaan daar de vrijwilligers en de familieleden bij betrekken. Wij moeten onze kenniscyclus beter organiseren met telkens de belangen en behoeften van onze bewoners als uitgangspunt.
Als wij zo in staat zijn om een deel van het onbegrepen gedrag van de bewoner te begrijpen, dan zullen wij nog betere zorg en aandacht kunnen geven.
In de ouderenzorg zit vaak een toon van zorg en zielig, maar ik zie meer in respect en waardigheid.
Zo hebben wij ook nog een programma opgezet om meer 1 op 1 momenten aan te gaan bieden aan onze bewoners in de huiskamer. Onder leiding van de medewerkers Leefplezier, met goedkeuring van de cliëntenraad en met de Waardigheid en Trots-gelden kunnen wij dit nu realiseren. Belangrijk hierin is dat wij de zorgteams hierbij betrekken. De scheiding tussen zorg en welzijn moet voor onze bewoners verdwijnen. Deze ontwikkelingen zullen ook bijdragen in het verhogen van het werkplezier.
Zet alvast zaterdag 22 september 10.00 uur in uw agenda. Dan is de Open dag voor alle PG locaties van Vivium. U en de bewoners kunnen dan weer genieten van een mooi programma onder het genot van een hapje en drankje in het restaurant met allerlei informatie over de zorg. Ik hoop u daar te ontmoeten.
Met vriendelijke groet,
George Scot