In gesprek met Angelique Tol, Verzorgende IG bij De Stichtse Hof

Sinds 5 oktober 2015 werk ik op de Buitenhof 1, het nieuwe kleinschalige project in De Stichtse Hof. Met het team doen we ons best om 'het gewoon wonen' zo goed mogelijk in te vullen voor 6 bewoners.


Dat heeft echt wel even tijd nodig voordat het 'gewoon' wordt, want voor iedereen, zowel bewoners als medewerkers,  is het behoorlijk wennen in zo'n nieuwe woonvorm.

Wonen en leven zoals thuis


Ik had zelf wel vrij snel het gevoel dat de bewoners in deze setting veel beter tot hun recht kunnen komen en dat er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ik merk dat je het 'wonen zoals thuis' goed kan invullen door de bewoners te betrekken bij het huishouden. Dit doe je niet de hele dag, maar er zijn genoeg momenten dat bewoners kunnen helpen. Samen de was opvouwen, kleding uit de wasmachine op een hanger hangen, helpen met groente snijden, roeren in de pan, tafel dekken en afruimen, stofzuigen enzovoorts. Het grappige is dat bewoners nu zelf gaan vragen of ze ergens mee kunnen helpen, terwijl ze dit op hun vorige woning nooit vroegen.

Huiselijke sfeer

Het koken en gezamenlijk eten aan tafel geeft absoluut een huiselijke sfeer, door de geuren en de geluiden die daarbij horen. Verschillende familieleden vinden het ook leuk om cake of koekjes te komen bakken. Ze helpen soms mee met strijken en het uitruimen van de vaatwasser op eigen initiatief.

Teamwerk

Het huishouden valt echt reuze mee, het gaat gewoon vanzelf, je doet het met elkaar en dan is het zo gepiept. Terwijl mijn collega woonondersteuner staat te koken, vouw ik de handdoeken samen met de bewoners en strijk ik even een paar overhemden. De bewoners vinden het ook leuk om te zien. De wasmachine en de droger doen eigenlijk het meeste werk. 

Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer

Natuurlijk is het niet altijd gezellig en sfeervol, er is ook wel onenigheid tussen de bewoners of er gebeuren dingen die niet zo leuk/gezellig zijn. Dit hoort er ook bij, net als in het 'echte leven'. De momenten dat je een prettige sfeer kan creeren, door een leuke activiteit te doen, persoonlijke aandacht te geven, worden erg gewaardeerd door de bewoners en familie. Dankzij de familieleden konden we op Sinterklaasavond veel leuke cadeautjes uitpakken. We hebben liedjes gezongen en gedichten voorgelezen, net zoals thuis, dus heel herkenbaar voor bewoners.

Een hecht team met leuke collega´s

Sjoelen, samen dansen, schilderen, film kijken, gourmetten, buiten wandelen, even niks doen, suffen op de bank, krantje lezen, hoort allemaal bij 'het gewoon wonen'. Ik merk aan de bewoners dat het 'samen doen' in de woning goed is voor hun gevoel van eigen waarde, dat zie je aan de reactie's. We krijgen regelmatig knuffels en bedankjes van de bewoners, dat is niet nodig, maar wel heel fijn. Een bewoner die zich niet zo goed verbaal kan uiten, laat steeds vaker een stralende glimlach zien, dat vind ik echt geweldig. Het is een sfeer die je neerzet en ik denk dat wij dat met ons fijne team heel goed doen. Ik ben blij dat ik op de Buitenhof mag werken en samen met mijn lieve collega's de bewoners een zo aangenaam mogelijke tijd kan bezorgen.