In gesprek met Samantha, Verzorgende IG bij Hogewey

Nadat ze verschillende stages had gelopen, was het voor Samantha al snel duidelijk dat ze bij Vivium wilde werken. Inmiddels werkt ze alweer ruim 2 jaar als verzorgende-IG in De Hogeweyk. Wat doet een verzorgende precies en wat maakt haar werk zo leuk? We vragen het Samantha zelf. 

Waarom koos je voor Vivium?

“Tijdens mijn opleiding tot verzorgende-IG heb ik verschillende stages gelopen. Eén daarvan was bij Vivium in de Hogeweyk. Een andere stage was bij een andere organisatie. Daar werkte ik ook voor mensen met dementie, maar dan op een gesloten afdeling. Doordat de mensen daar dichter op elkaar zaten, merkte je dat er meer irritaties ontstonden in de gezamenlijke woonkamer. De bewoners waren sneller boos en onrustig. Tijdens mijn stage in De Hogeweyk viel me al direct op dat hier een heel andere sfeer heerst. Mensen kunnen vrij rondlopen en naar buiten wanneer ze willen, dit maakt veel verschil voor het dagelijkse leven in de woning. Je merkt dat mensen zich prettiger voelen en dat is toch waar je het voor doet. Toen ik klaar was met mijn studie was de keuze voor mij dan ook snel gemaakt!”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Ik werk in ochtend- of avonddiensten. Tijdens de ochtenddiensten werk ik samen met de woonondersteuner. Hiernaast is er ook een nog een helpende werkzaam in een ´wijk´ van vier woningen. We runnen gezamenlijk het huishouden, helpen bewoners waar dat nodig is en zorgen voor een leuke invulling van de dag. De woonondersteuner doet hiernaast ook de grotere huishoudelijke werkzaamheden en ik doe hier een aantal verzorgende werkzaamheden bij. Waar deze uit bestaan, is eigenlijk afhankelijk van wat de bewoners op dat moment nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld het verbinden van wondjes zijn, het helpen met steunkousen, of het zorgen voor medicijnen. Meer risicovolle handelingen worden door de verpleegkundige gedaan. Als ik in de avonddienst werk, kook ik ook samen met de bewoners. Een aantal bewoners vindt het heerlijk om te helpen met aardappels schillen, eigenlijk helpt bijna iedereen wel mee met de voorbereidingen.” 

Wat maakt je werk leuk?

“Dat ik merk dat de mensen vaak heel dankbaar zijn. Ze kunnen zich niet altijd meer zo goed uitdrukken, maar regelmatig zeggen ze toch tegen me: ‘je hebt me goed geholpen’. Dat geeft me een goed gevoel. Verder is het werk ook heel afwisselend. Vooral in de dagdienst, als ik samen ben met de woonondersteuner, hebben we meer tijd en kunnen we activiteiten doen met de bewoners. Zo gaan we bijvoorbeeld iedere dag samen boodschappen en de was doen. De bewoners gaan ook regelmatig naar verenigingen, hiervoor worden ze meestal opgehaald door vrijwilligers. Verder kijken we naar wat ze leuk vinden. We merkten al vrij snel dat er geen spelletjesliefhebbers zijn in deze woning, dus spelletjes doen we dan ook niet zo vaak. Ik werk in de Gooise leefstijl en we maken het in de middag bijvoorbeeld regelmatig gezellig door te gaan borrelen met de bewoners. Lekker een wijntje erbij, dit deden ze vroeger ook, hier genieten ze echt van.” 

Wat is een nadeel?

“Overdag werk ik samen met een woonondersteuner, maar in de avonddienst is zij er niet. In de woning waarin ik werk, zijn er veel mensen die graag buiten gaan wandelen. Dit is erg belangrijk voor ze, maar soms maakt dit wel dat het voor mij lastiger is om het overzicht te houden in de avond. Dan vind ik het wel heel prettig om te weten dat ze hier gewoon veilig kunnen rondlopen, dat vind ik mooi. En als ik hulp of ondersteuning nodig heb, is er gelukkig ook ´s avonds een helpende aanwezig in de wijk om te ondersteunen waar nodig. Samen zorgen we ervoor dat de bewoners zich zo prettig mogelijk voelen.”