Innovatie en onderzoek

Innovatie

Vivium wil met de tijd mee gaan. Nieuwe producten, hulpmiddelen en sociale verbeteringen inzetten is niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk. Het aantal ouderen en de complexere zorgvraag neemt in Nederland steeds verder toe. Dit vraagt om een andere manier van de zorg organiseren; dichtbij wat kan en centraal wat moet. Hierbij is het uitgangspunt dat goede zorg voor iedereen op de juiste plek op het juiste moment wordt geleverd. Daarnaast komen er steeds minder zorgmedewerkers bij. Dat vraagt om slimme oplossingen en toepassingen voor de kwaliteit van zorg. 

Als gestart wordt met een nieuw product, word ik als cliënt daar dan over geïnformeerd?
We informeren de cliënt altijd over een nieuwe werkwijze of product. Het kan zijn dat nog onderzocht wordt of we (langdurig) met de vernieuwing willen gaan werken. In zo’n geval starten we vaak met een testfase (pilot). De cliënt wordt dan geïnformeerd dat het gaat om een pilot. In een pilot weegt de mening van de cliënt zwaar mee in de evaluatie en in het besluit wel of niet verder te gaan met de vernieuwing.

Zijn er voorbeelden van innovaties binnen Vivium?
Ja, zeker. Hieronder staan vier voorbeelden.

Medido
De Medido is een slimme en automatische medicijndispenser waarin een baxterrol met medicatie wordt geplaatst. Wanneer de medicatie moet worden ingenomen geeft de Medido op het juiste innametijdstip een signaal. Door op de OK-knop te drukken komt het zakje met de juiste medicatie uit de dispenser. Gebeurt dat niet binnen het ingestelde kader, dan geeft de Medido automatisch een waarschuwing naar de zorg die zo nodig langskomt. Door de Medido krijgen onze klanten meer vrijheid en zelfredzaamheid doordat we de regie over medicatie inname teruggeven.

Klik hier om nog meer te lezen over de Medido.

Medimo
Medimo is een elektronisch voorschrijfsysteem, met elektronische toedienregistratie. Artsen schrijven zo elektronisch medicatie voor. Het recept gaat direct door naar de apotheek, wordt verwerkt en vervolgens geleverd. Zorgverleners tekenen de medicatietoediening af in Medimo. Medimo wordt gebruikt in de verpleeghuizen van Vivium.

NCare
NCare is een digitaal medicatie toedieningsysteem dat werkzaam is op de smartphone/tablet in de thuiszorg. Met NCare is het mogelijk om actuele medicatielijsten in te zien. Het is namelijk gekoppeld aan het systeem van de apotheek. Dit vervangt de papierentoendienlijsten waardoor de kans op fouten wordt verminderd. Daarnaast wordt de medicatie digitaal afgetekend en kan op afstand een dubbele medicatiecontrole worden uitgevoerd. Door de inzet van NCare wordt het medicatieproces veiliger.

Compaan tablet
De Compaan tablet is speciaal ontwikkeld voor ouderen. De tablet is gemakkelijk in het gebruik. De Compaan tablet wordt bij Vivium gebruikt om beeldzorg te leveren.

Klik hier: www.uwcompaan.nl

Qwiek.up
De Qwiek.up creëert een audiovisuele beleving. Het projecteert beelden die aansluiten op de persoonlijke behoeften en wensen van een cliënt met dementie. Hierdoor wordt de cliënt meegenomen in zijn of haar persoonlijke belevingswereld. De Qwiek.up kan onder andere worden ingezet ter afleiding tijdens een zorgmoment dat stressvol is, om te snoezelen of om de interactie te bevorderen.

Klik hier om nog meer te lezen over de Qwiek.up.

Onderzoek

Bij wetenschappelijk onderzoek worden vaak meerdere zorgorganisaties in Nederland, of een bepaalde regio, benaderd om mee te helpen om gegevens te verzamelen. Vivium Zorggroep wordt ook regelmatig benaderd. Deze aanvragen komen bij een commissie terecht die beoordeelt of het voor ons waardevol is om mee te doen. Er wordt onder andere in kaart gebracht hoe belastend het onderzoek is voor de cliënten en medewerkers, hoe lang het duurt en wat we aan de resultaten zullen hebben.

Verder is de locatie Naarderheem actief lid van het UNO-VUmc. Dit staat voor Universitair Netwerk Ouderenzorg. 25 organisaties uit midden Nederland zijn lid hiervan en delen kennis met elkaar op gebied van ouderenzorg. Naarderheem heeft ook een Topcare predicaat. Dit betekent dat er aan strenge criteria eisen voldaan wordt op gebied van onderzoek en Naarderheem koploper is op gebied van Geriatrische Revalidatie Zorg in Nederland.

Als Vivium ja zegt tegen een onderzoek, ben ik als cliënt dan verplicht om deel te nemen?
Wanneer een onderzoek plaats vindt, wordt altijd toestemming gevraagd aan de cliënt. Het is nooit verplicht om mee te doen. Er wordt een handtekening gevraagd voor deelname en de cliënt kan ten alle tijden besluiten zich toch terug te trekken.

Zijn er voorbeelden van onderzoeken waar Vivium aan deelneemt?
Zeker. Vivium heeft bijvoorbeeld meegedaan aan een onderzoek over het verbeteren van de behandeling na een beroerte. Momenteel doen we mee aan een groot onderzoek waar gekeken wordt naar het inzetten van antibiotica bij een blaasontsteking.

Naast het deelnemen aan grootschalige onderzoeken worden medewerkers gestimuleerd om zelf kleinschalig onderzoek te doen. Waar liggen verbeterpunten en hoe zijn die te realiseren? Hoe kun je vaststellen dat een andere manier van werken beter is? Op locatie Naarderheem zijn meerdere ‘science practitioners’ aangesteld om medewerkers hierbij te ondersteunen. Een science practitioner is een ervaren onderzoeker die medewerkers kan helpen met het doen van onderzoek naar praktische verbeteringen op de werkvloer.